Clarification Questions and Answers for competition
ItB21/02228: CCDRR: Supply of 4 (four) Intervention vehicles for the community-firefighting/voluntary teams

Clarification Requests from Vendors Answers by UNDP Log

Buna ziua, 

Compania TechPlanet SRL a studiat caietul de sarcini ce ține de lansarea licitației pentru procurarea a 4 (patru) unități de intervenție pentru echipele comunitare de pompieri/voluntari în cadrul Programului Natiunilor Unite de Dezvoltare (PNUD) Moldova, în urma căruia dorim să primim câteva clarificări:

1. În caietul de sarcini nu avem o descriere simpla a autospecialelor, ne referim la secțiunile (compartimente) de păstrare a echipamentului și dotării autospecialei. Aceste compartimente pot fi deschise, semideschise și închise totalmente. Autoritatea dorește să procure autospeciale formate din compartimente închise, unde se partrează toată dotarea sau pot fi și alte modificări constructive ?

2. Cisterna spumogen - Volum minim 90 litri, din inox - La livrarea autospecialelor cisternele de spumogen trebuie să fie pline cu soluției (spumogen) ?

3. Furtun de absorbție - diametrul 125mm, lungimea 4 m cu racorduri de tip STORZ - De ce cantitate este nevoie? 2 buc. a cîte 4 m sau poate fi 4 buc. a cîte 2 metri?

4. Furtun de refulare, diametrul 51mm, 77mm, reducție, distribuitor - care sunt cantitățile lor ? Sau agentul economic prezintă oferta conform uzinei producătoare ?

5. Echipamentul necesar pentru pompieri voluntari - Casca, cizmele, manușile, costum de luptă este parte componentă a prezentului proiect (un tot întreg cu autospeciale) ?  

6. Pentru a forma prețurile corecte dorim să clarificăm următoarele: Din caracteristica tehnică aceste autospeciale sunt non-UE, astfel agentul economic nu are posibilitate să importe unele echipamente din dotarea autospecialelor din UE în cazul în care lotul este unul tot întreg. UNDP Moldova este scutit de toate taxele, deci agentul economic cîștigător v-a trebuie să elibereze factura fiscala la cota 0. Conform condițiilor de livrare DAP, agentul economic livrează, plătește taxele vamale la import și livrează autospecialele la destinație conform contractului. Plățile TVA efectuate la import în Vama R.Moldova sunt deductibile sau nedeductibile? Sau agentul economic v-a fi scutit de plățile TVA la import prin Hotărâre de Guvern sau Lege ? Aceste aspecte pentru Compania noastră sunt foarte importante din momentul în care autospeciala poate fi din non-UE iar dotarea ei cu utilaj și echipament de la producătorii UE. 

Mulțumesc foarte mult.

Cu respect,

Administrator

TechPlanet SRL

Igor Pojar    

Către: TechPlanet SRL

 

Referință: Procesul de achiziție ItB21/02228 Supply of 4 (four) Intervention vehicles for the community-firefighting/voluntary teams /CCDRR – ID Proiect 00110585”

 

Stimate Domn,

 

Prin prezenta, Vă comunicăm clarificările solicitate la data de 12 martie 2021 aferente Procesului de achiziție ItB21/02228 Supply of 4 (four) Intervention vehicles for the community-firefighting/voluntary teams /CCDRR – ID Proiect 00110585, după cum urmează:

  1. În caietul de sarcini nu avem o descriere simpla a autospecialelor, ne referim la secțiunile (compartimente) de păstrare a echipamentului și dotării autospecialei. Aceste compartimente pot fi deschise, semideschise și închise totalmente. Autoritatea dorește să procure autospeciale formate din compartimente închise, unde se partrează toată dotarea sau pot fi și alte modificări constructive ?

Răspuns: Conform specificațiilor tehnice, sunt solicitate compartimente închise, cu uși rigide, rabatabile spre partea din sus, cu mecanism de blocare a închiderii accidentale. Se vor accepta si uși secționate (tip roletă).

 

  1. Cisterna spumogen - Volum minim 90 litri, din inox - La livrarea autospecialelor cisternele de spumogen trebuie să fie pline cu soluției (spumogen) ?

Răspuns: Nu. Soluția de spumogen nu face parte din obiectul achiziției.

 

  1. Furtun de absorbție - diametrul 125mm, lungimea 4 m cu racorduri de tip STORZ - De ce cantitate este nevoie? 2 buc. a cîte 4 m sau poate fi 4 buc. a cîte 2 metri?

Răspuns: Conform specificațiilor tehnice din documentele de solicitare, Anexa 5a: Schedule of Requirements and Technical Specifications/Bill of Quantities (Lista de cerințe și caietul de sarcini) secțiunea VII. Technical Specifications (Specificații tehnice) , poziția 4 din capitolul Special devices in the endowment of the truck (Dispozitivele speciale în dotarea autospecialei), sunt solicitate 2 buc. a câte 4 metri fiecare per autospecială. Lungimea totală - 8 metri de furtun de absorbție per autospecială. Va fi acceptată și varianta de furtun de absorbție 4 buc. a cât 2 metri, dar în caz de costuri egale, preferință se va da variantei: 2 buc. a câte 4 metri. Notă: deoarece sunt solicitate pentru achizitionare 4 autospeciale, din acest motiv în ultima coloniță a Caietului de sarcini s-a trecut cantitatea de 8 buc, respectiv 2 buc. furtun x 4 autospeciale = total 8 buc. furtun. În cazul în care se va propune furtun de 2 metri lungime fiecare, de facto vor fi 4 buc per autospecială, astfel 4 furtun x 4 autospeciale = total 16 buc. furtun.

 

  1. Furtun de refulare, diametrul 51mm, 77mm, reducție, distribuitor - care sunt cantitățile lor ? Sau agentul economic prezintă oferta conform uzinei producătoare ?

Răspuns:  Cantitățile per autospecială sunt indicate în caietul de sarcini în colonița 4. Astfel, se solicită furtun de refulare Ø 51 mm (20 m) – 8 buc.; furtun de refulare Ø 77 mm (20 m) – 4 buc.; reducție 51x77 cu racorduri tip STORZ – 2 buc.; distribuitor 77x51x51 cu racorduri tip STORZ – 1 buc., toate per o autospecială.

 

  1. Echipamentul necesar pentru pompieri voluntari - Casca, cizmele, mănușile, costum de luptă este parte componentă a prezentului proiect (un tot întreg cu autospeciale) ? 

Răspuns: Da. Echipamentul pentru pompieri, în cantitate de 10 seturi per autospecială, este parte componentă a autospecialei, și va fi inclus în prețul total al acesteia.

 

  1. Pentru a forma prețurile corecte dorim să clarificăm următoarele: Din caracteristica tehnică aceste autospeciale sunt non-UE, astfel agentul economic nu are posibilitate să importe unele echipamente din dotarea autospecialelor din UE în cazul în care lotul este unul tot întreg. UNDP Moldova este scutit de toate taxele, deci agentul economic cîștigător v-a trebuie să elibereze factura fiscala la cota 0. Conform condițiilor de livrare DAP, agentul economic livrează, plătește taxele vamale la import și livrează autospecialele la destinație conform contractului. Plățile TVA efectuate la import în Vama R.Moldova sunt deductibile sau nedeductibile? Sau agentul economic v-a fi scutit de plățile TVA la import prin Hotărâre de Guvern sau Lege ? Aceste aspecte pentru Compania noastră sunt foarte importante din momentul în care autospeciala poate fi din non-UE iar dotarea ei cu utilaj și echipament de la producătorii UE.

 

Răspuns:  Conform prevederilor Anexei 5a: Schedule of Requirements and Technical Specifications/Bill of Quantities (Lista de cerințe și caietul de sarcini) sunt indicate specificațiile tehnice necesare, fără a fi menționat despre originea autospecialelor sau a dotărilor acestora. Prin urmare, țara de origine a autospecialelor și a dotărilor solicitate pot fi țări atît UE cât și Non-EU, cu condiția conformității ofertei cu sfecificațiile tehnice solicitate.

            Precizăm că proiectul „Promovarea măsurilor de reducere a riscurilor climatice și de dezastre în sectoarele apei și protecției civile pentru sporirea rezilienței localităților ruralei” (vezi Anexa nr. 1 la HG nr. 246, cu modificările ulterioare, înregistrat cu nr. 8721149612304), este proiect de asistență tehnică, implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, inclus în lista proiectelor de asistență tehnică în derulare în baza Hotărârii Guvernului nr. 246 din 08 aprilie 2010 “Cu privire la modul de aplicare a facilităților fiscale și vamale aferente realizării proiectelor de asistenţă tehnică şi investiţională în derulare, care cad sub incidenţa tratatelor internaţionale la care Republica Moldova este parte”, cu modificările ulterioare.  

            Menţionăm că livrările de mărfuri şi servicii destinate proiectelor de asistenţă tehnică ale Agențiilor ONU în Moldova, realizate pe teritoriul Republicii Moldova, sunt livrări scutite de TVA cu drept de deducere, conform prevederilor art.104 lit.c din Codul Fiscal. 

            În conformitate cu Hotărârea Guvernului nr. 246 din 08 aprilie 2010 a fost aprobat ”Regulamentul privind modul de aplicare a facilităților fiscale și vamale la importul și/sau livrarea pe teritoriul țării a mărfurilor și serviciilor destinate proiectelor de asistenţă tehnică şi investiţională în derulare, care cad sub incidenţa tratatelor internaţionale la care Republica Moldova este parte” (vezi Anexa nr. 1 la HG nr. 246, cu modificările ulterioare) care stabilește modul de aplicare a scutirii de TVA cu drept de deducere la livrarea pe teritoriul ţării a mărfurilor şi serviciilor destinate proiectelor de asistenţă tehnică şi proiectelor de asistenţă investiţională.

 

Pentru orice întrebări, Vă rugăm sp ne contactați.

 


Request submitted: 12 Mar 2021, 10:14
Answer drafted: 17 Mar 2021, 17:40
Answer published: 17 Mar 2021, 17:40