Title: Human Security: Program de sustinere pentru Producătorii de Biocombustibili Solizi.

Reg. no.: EoI24/02867

Launch date: 25 April 2024, 15:04 (GMT+3:00)

Deadline: 10 May 2024, 23:59 (GMT+3:00)

Procurement method: Expression of Interest

Category & Sub-category: Grants;Grants to Beneficiaries


Overview:

 

  1. CONTEXT 

Proiectul “Răspuns multidimensional la provocările emergente  de securitate umană” este finanțat prin Bugetul Suplimentar al Japoniei și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) Moldova. Obiectivul său general este să protejeze securitatea umană și să sporească capacitatea Republicii Moldova de a gestiona problemele complexe și interconectate ale șocurilor socio-economice, alimentare și energetice din prezent. 

Unul din cele 3 obiective specifice ale proiectului este focusat pe sporirea securității energetice a populației prin facilitarea accesului la energie accesibilă, care să susțină nivelul de trai și producția eficientă din punct de vedere energetic. 

Republica Moldova nu are resurse energetice proprii și este practic complet dependentă de importurile de combustibili fosili și de energie electrică. Din octombrie 2021, prețurile pentru gaz au crescut semnificativ în Republica Moldova, atât din cauza ultimelor evoluții de pe piețele regionale de energie cauzate de redresarea economiei post-pandemie, cât și de războiul din Ucraina. 

Asigurarea unei aprovizionări sigure și accesibile cu energie îmbunătățește condițiile de trai și procesele de producție, ambele fiind vitale pentru dezvoltarea durabilă, reducerea sărăciei și adaptarea la schimbările climatice. Pentru a facilita accesul la surse de energie neîntrerupte și la prețuri accesibile, este esențial ca Republica Moldova să încurajeze oamenii și afacerile să utilizeze tehnologii de eficiență energetică și surse regenerabile de energie. 

În acest sens, proiectul va sprijini producătorii existenți de biocombustibili solizi pentru a promova o producție eficientă din punct de vedere al resurselor, inclusiv prin utilizarea tehnologiilor eficiente energetic. 

Având în vedere aceste aspecte, Proiectul "Răspunsul la Provocările Emergente de Securitate Umană" implementează un program de susținerea a 10 beneficiari, care sunt întreprinderi/producători existenți de biocombustibili solizi, oferindu-le în acest sens un suport non-monetar în valoare de 42,000-75,000 de dolari SUA per beneficiar. Suportul non-monetar menționat se oferă pentru echipamentele și serviciile stabilite la pct. 3 și Tabelul 1.   

Acest Ghid se referă la procedurile și criteriile de selecție ce urmează a fi aplicate pentru selectarea beneficiarilor de program. 

  1. DESPRE PROGRAM 

Programul de susținere pentru producătorii de biocombustibili solizi, implementat de PNUD Moldova în cadrul Proiectului "Răspunsul la Provocările Emergente de Securitate Umană", cu susținerea financiară a Guvernului Japoniei, are obiectivul de a  susținere întreprinderile micro, mici și mijlocii (ÎMMM) existente producătoare de biocombustibili solizi (pelete și brichete) pentru a obține o producție eficientă din punct de vedere al resurselor, inclusiv prin utilizarea tehnologiilor eficiente energetic 

În cadrul acestui program de susținere vor fi selectate 10 ÎMMM producătoare de biocombustibili solizi cărora li se va acorda suport non-monetar pentru a atenua creșterea costurilor de producție cauzată de creșterea prețurilor la energie, costurile ridicate de întreținere a echipamentelor și logistica, precum și competitivitatea limitată pe piața locală. Implementarea Programului de susținere pentru producătorii de biocombustibili solizi va contribui la reducerea costurilor de producție și le va permite IMMM selectate să reinvestească economiile în extinderea afacerii. 

  1. TIPUL ȘI VALOAREA SUPORTULUI OFERIT, ACTIVITĂȚILE ELIGIBILE PENTRU FINANȚAREA PRODUCĂTOARILOR DE BIOCOMBUSTIBILISOLIZI 

Suportul non-monetar oferit de către PNUD va consta în furnizarea de bunuri/utilaje/echipamente, precum și oferirea de servicii/lucrări de asistență tehnică specializată.  

Descrierea măsurilor și valoarea maximă a suportului non-monetar oferit ce poate fi obținut de producătorii de biocombustibili solizi este prezentat în Tabelul 1 de mai jos.  

Tabelul 1 

Suportul non-monetar  

Echipamente și servicii eligibile pentru finanțare de la pozițiile 1-3 în valoare de până la 42,000 USD.  

Echipamente și servicii eligibile pentru finanțare de la poziția 4 în valoate de până la 75,000 USD. 

Co-finanțare 

Contribuție financiară: minim 10 % din costul total al proiectului 

Grupul țintă  

Întreprinderi micro, mici și mijlocii (ÎMMM) existente, producătoare de biocombustibili solizi (pelete și brichete) 

Echipamente și servicii eligibile pentru finanțare 

  1. Tocătoare mobile (cu sau fără motor); 
  1. Instalarea sistemelor fotovoltaice; 
  1. Modernizarea/repararea liniilor de producție pelete/brichete; 
  1. Achiziționarea și instalarea unei centrale termice cu biomasă solidă, cu vânzarea ulterioară a agentului termic către o instituție publică. 

 

  1. CO-FINANȚARE  

Co-finanțarea urmează a fi asigurată de către ÎMMM aplicante și constituie cel puțin 10% din costul total al proiectului. Această contribuție trebuie acoperită din alte surse decât cele oferite de Proiect. Contribuția aplicantului va fi confirmată prin extras din contul bancar al ÎMMM aplicante. Aplicantul poate contribui și în natură” (bunuri, servicii ș.a.) la implementarea proiectului, dar aceasta nu exclude contribuția financiară obligatorie de minim 10% din costul total al proiectului 

  1. TERMENI ȘI MODUL DE APLICARE 

Documentele de aplicare vor fi completate în limba română. 

Dosarele complete vor fi depuse în format electronic, trimițând un email cu documentația aferentă, la următoarea adresă: veronica.lopotenco@undp.org 

Mesajele de aplicare vor conține în mod obligatoriu următorul subiect: Aplicație la Programul de susținere pentru producătorii de biocombustibili solizi “Denumirea Companiei”.  

Pentru consultații la completarea și depunerea dosarelor vă rugăm să o contactați pe Veronica Lopotenco, Grant Manager, la nr. de telefon: +37369118614sau prin e-mail: veronica.lopotenco@undp.org 

Pentru companiile interesate va fi organizată o sesiune informativă în care experții vor vorbi în detalii despre programul de susținere, despre modalitatea de aplicare, condițiile de eligibilitate, completarea formularelor etc. Participanții vor putea pune întrebări și clarifica aspectele neclare. Sesiunea informativă va fi organizată pe 2 mai 2024, cu începere de la ora 10:30, în sala de ședințe a Centrului Național pentru Energie Durabilă, Chișinău, str. Alecu Russo 1. 

  1. CRITERII DE ELIGIBILITATE 

Pentru a fi admise la competiție, propunerile de proiecte și aplicanții urmează să corespundă criteriilor minime de eligibilitate enumerate în Tabelul 2 de mai jos. 

Tabelul 2  

Nr.  

Criteriu 

Da 

Nu 

1. 

Aplicantul este persoană juridică, producătoare de biocombustibil solizi (pelete și brichete), înregistrat de către autoritățile competente din Republica Moldova 

 

 

2. 

Aplicantul a produs și a vândut biocombustibil solid în ultimii 3 ani și poate demonstra faptul dat prin rapoartele sale financiare 

 

 

3. 

Aplicantul este o ÎMMM existentă, având o activitate de min. 3 ani 

 

 

5. 

Aplicantul are contracte cu furnizorii de materie primă sau surse de materie primă folosite la producere.  

 

 

6. 

Aplicantul are plan de dezvoltare a afacerii în care este indicat impactul implementării/adaptării în ciclul tehnologic a echipamentelor/soluției solicitate în cadrul aplicației 

 

 

7. 

Aplicantul prezintă extrasul din Registrul bunurilor imobile care atestă dreptul de proprietate asupra imobilului în care se desfășoară activitatea sau copia Contractului de locațiune/arendă a imobilului în care se desfășoară activitatea înregistrat in modul corespunzator la IP Cadastrul Bunurilor Imobile 

 

 

8. 

Aplicantul nu are careva datorii la Bugetul de Stat 

 

 

9. 

Proiectul se refera la una din categoriile de echipamente și servicii eligibile pentru finanțare (prezentate în Tabelul 1) 

 

 

10. 

Aplicantul demonstrează contribuția de minimum 10% din costul total al proiectului 

 

 

11. 

Proiectul va fi implementat în maximum 4 luni 

 

 

 

În cazul în care propunerea de proiect depusă nu îndeplinește toate criteriile de eligibilitate, aceasta va fi considerată neeligibilă și, prin urmare, nu va fi evaluată de comisia de evaluare. 

 

Notă 1: Toate achizițiile în cadrul proiectelor selectate vor fi realizate de compania contractată de PNUD Moldova, cu implicarea beneficiarilor la toate etapele de selectare a serviciilor/bunurilor.  

Notă 2: Pentru finanțarea din partea PNUD se aplică TVA la cota zero. 

  1. CRITERII DE EVALUARE ȘI SELECTARE 

 

Propunerile de proiecte care întrunesc toate cerințele de eligibilitate stabilite la pct. 5 vor fi acceptate și supuse procesului de evaluare și selectare. Procesul de evaluare va fi implementat de către comisia de evaluare, iar lista finala a proiectelor selectate va fi aprobată de către Board-ul Proiectului “Răspuns multidimensional la provocările emergente de securitate umană”. 

 

Propunerile de proiecte vor fi evaluate în trei etape: 

 

Etapa 1: Analiza tehnică a propunerilor eligibile, care va fi implementată de către un inginer (contractat de PNUD Moldova) care va desfășura o expertiză tehnică a proiectului în vederea corespunderii acestuia priorităților Programului și va verifica fezabilitatea propunerii.    

În procesul de evaluare a fezabilității proiectelor, pot fi organizate interviuri sau vizite la locul desfășurării afacerii după cum urmează:  

  1. a) Interviul, în orice formă (telefonic, on-line sau fizic), are scopul de verifica  nivelul de implicare a aplicantului în gestionarea activității și aprecierea capacității aplicantului de a realiza cu succes proiectul investițional;
  2. b) Vizita la locul de desfășurare a afacerii are drept scop confirmarea intenției de realizare a investiției, realitatea, legalitatea și existența operațiunilor economico-financiare. 

La etapa de evaluare a fezabilității proiectului, inginerul poate propune ajustarea proiectului în dependență de rezultatele analizei tehnice. Ajustările sunt acceptate doar la proiectul investițional și nu la modificarea substanțială a acestuia. În cazul survenirii unei cereri de modificare substanțială sau schimbării în totalitate a proiectul investițional, dosarul se respinge. În cazul necesității prezentării unor acte suplimentare de către aplicant, acestea urmează a fi prezentate conform termenelor oferite.   

Proiectele acceptate în cadrul etapei de evaluare tehnică, vor fi supuse Etapei 2 de evaluare.  

 

Etapa 2: Punctajul și clasarea propunerilor eligibile pe baza criteriilor de selecție prezentate în Apelul de propuneri. Punctajul va fi acordat conform Tabelului 3; 

 

Tabelul 3 

Nr.  

Criterii de evaluare 

Scorul maxim  

1 

Capacitatea și fiabilitatea aprovizionării 

Producătorul are o capacitate de producție confirmată și capacitatea de a furniza o aprovizionare consistentă și fiabilă cu combustibil din biomasă pe termen mediu (3-5 ani). 

(nivel scăzut de capacitate și fiabilitate a aprovizionării – de la 1 până la 4 puncte / nivel mediu – 5 până la 8 puncte / nivel înalt – 9 până la 10 puncte) 

 

 

 

10 

2 

Creșterea competitivității 

Soluția propusă contribuie la creșterea competitivității producătorilor pe baza costurilor reduse de pe urma implementarea suportului oferit. Este necesară o evaluare/vizualizare generală a planului de afaceri. 

(nivel scăzut de competitivitate – de la 1 până la 4 puncte / nivel mediu – de la 5 până la 8 puncte / nivel puternic –  de la 9 până la 20 puncte). 

 

 

 

20 

3 

Impactul economic local 

Măsurile propuse sunt rezonabile și fezabile din perspectiva economiei locale, implicând aprovizionarea locală cu materii prime și distribuția combustibilului din biomasă. 

(nivel scăzut de aprovizionare cu forța de muncă, parteneriate și distribuție locale și feedback al comunității – de la 1 până la 6 puncte / nivel mediu – de la 7 până la 12 puncte / nivel puternic – de la 13 până la 15 puncte). 

 

 

 

 

15 

4 

Soluții tehnice 

Facilitățile care vor beneficia de suport și soluția tehnică ce urmează a fi implementată sunt clar definite și descrise 

(informații de bază – de la 1 până la 15 puncte / informații sporadice – de la 16 până la 30 de puncte/ informația obligatorie este bine descrise – de la 31 până la 40 de puncte). 

 

 

 

 

40 

5 

Impactul energetic/practici durabile 

Măsurile propuse sunt în conformitate cu politicile naționale și abordează pe deplin nevoile de eficiență energetică ale producătorului, se bazează pe cele mai bune practici internaționale și duc la economii de energie care sunt bine definite, cuantificabile și confirmate (măsurile propuse întrunesc cerințe cu nivel scăzut de impact energetic și practici de durabilitate – de la 1 până la 6 puncte / nivel mediu – de la 7 până la 12 puncte / nivel ridicat – de la 13 până la 15 puncte). 

 

 

 

 

15 

Scor total maxim  

100 

 

 

Etapa 3: Runda de clarificare (dacă este cazul) cu aplicanții cu cel mai mare punctaj 

 

În rezultatul evaluării, vor fi selectate spre finanțare 10 propuneri de proiecte, care vor acumula cel mai mare scor.  

În cazul în care mai multe proiecte vor acumula același punctaj în rezultatul evaluării, prioritate va fi acordată acelor proiecte care:  

  1. a) Au elemente inovative în cadrul acestuia; 
  2. b) Au o contribuție financiară mai mare.

 

Aprobarea deciziei finale de finanțare va fi luată de către Board-ul Proiectului și va fi fixată în Procesul verbal al ședinței Board-ului.  

Aplicanții vor fi informați prin telefon și/sau email cu privire la aprobarea sau respingerea proiectului înaintat spre finanțare.  

Contacts:
Mr. Serghei Dulghieri, e-mail: serghei.dulghieri@undp.org
Ms. Veronica Lopotenco, e-mail: veronica.lopotenco@undp.org

Supporting documents:

Buget.xlsx
Declaratie_Propria_Raspundere
Formular de aplicare
Ghidul aplicantului.docx
Letter of Invitation ENG.docx.pdf