Title: PBF: Concurs de granturi pentru dezvoltarea unor soluții digitale care să contribuie la combaterea discursurilor instigatoare la ură și dezinformării în mediul online // Kонкурс грантов разработка цифровых решений для борьбы с разжиганием ненависти и дезинформацией в интернете.

Reg. no.: EoI24/02933

Launch date: 24 September 2024, 13:33 (GMT+3:00)

Deadline: 04 October 2024, 16:30 (GMT+3:00)

Extended deadline: 11 October 2024, 16:30 (GMT+3:00)

Extended deadline: 18 October 2024, 16:30 (GMT+3:00)

Procurement method: Expression of Interest

Category & Sub-category: Grants;Grants to Beneficiaries


Overview:

I.       Context

Conform Indicelui ONU de Coeziune și Reconciliere Socială (SCORE), coeziunea socială generală în Republica Moldova rămâne a fi fragilă. Situația s-a agravat și mai tare odată cu invazia Rusiei în Ucraina in Februarie 2022. Războiul din Ucraina a alimentat diviziunile existente în cadrul diferitelor grupuri ale populației Moldovei, nu numai între oamenii care locuiesc pe malul stâng al Nistrului și cei care locuiesc pe malul drept, ci și între grupurile de oameni din aceeași comunitate. Convingerile politice ale populației de pe ambele maluri ale râului Nistru au generat un flux tot mai mare de dezinformare și discursuri instigatoare la ură, slăbind astfel și mai mult coeziunea socială fragilă din țară. Acest flux provine, în mare parte, din mediul online și este alimentat artificial prin dezinformare.

Refugiații din Ucraina au devenit și ei ținta discursurilor instigatoare la ură și dezinformării. Influxul masiv de refugiați din Ucraina exercită o presiune socio-economică semnificativă asupra țării, iar oportunitățile limitate ale acestora de a se integra în societatea moldovenească au generat obstacole suplimentare în vederea realizării coeziunii sociale.

În contextul creșterii tensiunilor politice regionale și naționale, al narațiunilor din ce în ce mai divizate, al discursului de ură tot mai mare, eforturile de consolidare a încrederii și combaterii dezinformării între ambele maluri ale Nistrului, inclusiv la nivel comunitar, sunt acum mai importante ca niciodată.

Prin implementarea proiectului „Construirea păcii durabile și incluzive, consolidarea încrederii și coeziunii sociale pe ambele maluri ale râului Nistru”, PNUD Moldova urmărește să consolideze relațiile existente între comunitățile de pe malul stâng și drept al râului Nistru, precum și între anumite grupuri din societate.

II.     Scopul și obiectivul proiectului

Proiectul urmărește consolidarea intervențiilor privind discursurile de divizare și dezinformare, contribuind astfel la diminuarea tensiunilor intercomunitare.

Obiectivul proiectului constă în dezvoltarea unor soluții digitale, care să contribuie la combaterea discursurilor instigatoare la ură și dezinformării în mediul online.

Această inițiativă își propune să continue eforturile hackathonului "Nistru TruthBridge", organizat în cadrul proiectului " Construirea păcii durabile și incluzive, consolidarea încrederii și coeziunii sociale pe ambele maluri ale râului Nistru". În cadrul hackathonului, din totalul de 11 echipe participante, au fost selectate 3 concepte inovatoare de instrumente digitale menite să prevină și să combată dezinformarea și discursul instigator la ură, precum și să promoveze conținutul online verificat și credibil.

Prin urmare, proiectul vizează identificarea organizațiilor care ar propune soluții digitale aplicabile și durabile pentru combaterea dezinformării și a discursului instigator la ură apărute în mediul online.

III.    Condițiile generale ale proiectului

Proiectul se va implementa prin oferirea de 3 granturi a căror valoare nu va depăși 35,000 dolari SUA fiecare. Termenul de finalizare a proiectului este 31 ianuarie 2025. Granturile vor fi acordate doar organizațiilor non-guvernamentale înregistrate în conformitate cu legislația națională a Republicii Moldova. Aplicanții pot participa atât individual, cât și în consorțiu format din cel mult două organizații. Aplicanții trebuie să dispună de un cont bancar în lei moldovenești dedicat proiectului. Debursarea grantului se va face în lei moldovenești la cursul valutar UNORE din data transferului.

Aplicanții pot veni cu oferte de soluții digitale diverse. Tipurile de soluții digitale așteptate sunt următoarele, dar nu se limitează la:

  1. Extensie de browser – extensii de browser care ajută utilizatorii să identifice și să verifice informațiile potențial false sau conținut instigator la ură în timpul navigării.
  2. Platformă web de moderare a conținutului bazată pe inteligența artificială – platforme care utilizează inteligența artificială pentru a detecta și marca în timp real discursurile instigatoare la ură sau informațiile false de pe rețelele sociale.
  3. Aplicație mobilă pentru raportare comunitară – aplicații mobile care permit utilizatorilor să raporteze anonim incidentele de discurs instigator la ură și dezinformare.
  4. Platformă de educație media – soluții educative propuse pot fi de diferite tipuri: platforme educative, sisteme de învățare prin gamificarea distractivă, chatbot etc.
  5. Platformă de știri verificate/știri false – platforme care agreghează știri din surse verificate, oferă instrumente pentru a verifica autenticitatea știrilor sau crearea unei platforme de colectare a știrilor false.
  6. Sistem blockchain de verificare a știrilor – sistem de tip blockchain pentru verificarea autenticității și provenienței articolelor de știri și postărilor pe rețelele sociale.
  7. Model și/sau set de date de referință pentru detectarea discursului instigator la ură – model de detectare a discursului instigator la ură și/sau a unor seturi de date de referință pentru detectarea discursului instigator la ură.

IV.   Propuneri de proiect eligibile

Aplicanții pot depune propuneri, ce presupun dezvoltarea unor soluții digitale noi sau modernizarea / extinderea cu funcționalități noi a soluțiilor digitale deja existente.

Propunerile de proiect, ce vor întruni criteriile enunțate mai jos, vor fi considerate eligibile:

  1. Să ofere utilizatorilor posibilitatea de a identifica și combate discursurile instigatoare la ură și dezinformare apărute în mediu online.
  2. Să fie aplicabile și sustenabile după finalizarea proiectului.
  3. Să conțină un plan de acțiuni, ce urmează a fi realizate pe durata implementării proiectului.
  4. Să fie complete conform cerințelor enunțate la capitolul VIII „Procedura de aplicare.”

V.     Eligibilitatea aplicanților

Doar Aplicanții care întrunesc criteriile de mai jos vor fi considerați eligibili:

  1. Aplicantul trebuie să fie o persoana juridică înregistrată în conformitate cu legislația națională a Republicii Moldova.
  2. Aplicantul trebuie să fie o organizație non-guvernamentală.
  3. A) Aplicantul are o experiență de cel puțin 3 ani în unul din următoarele domenii: mass media, informarea populației cu privire la drepturile omului, combaterea dezinformării și a discursului de ură, securitatea cibernetică și tehnologii informaționale.
    SAU
    B) Aplicantul are în portofoliul său soluții digitale dezvoltate de sine stătător sau cu implicarea persoanelor terțe.
    SAU
    C) Aplicantul are capacități instituționale de a dezvolta soluții digitale sau are posibilitatea de a implica o parte terță.
  4. Aplicantul nu are printre fondatori o persoană expusă politic.
  5. Aplicantul nu a fost găsit responsabil de gestionarea incorectă financiară sau profesională gravă, demonstrată prin dovezi recunoscute de PNUD Moldova.
  6. Aplicantul, în trecut, și-a respectat obligațiile contractuale, care decurg din acordurile anterioare cu organizațiile donatoare.

VI.   Buget

  1. Propunerea de proiect va include un buget exprimat în dolari SUA, cu informații detaliate despre fiecare linie de costuri, conform modelului din Anexa 3.
  2. Estimările de costuri vor acoperi durata completă a implementării proiectului de 4
  3. Estimările de costuri vor fi realiste și vor respecta planul de acțiuni descris în propunerea de proiect;
  4. Limita maximă a bugetului este de 35,000 dolari SUA.
  5. Bugetul trebuie să fie justificabil și optimizat pentru eficiența costurilor.
  6. Toate bunurile și serviciile procurate vor fi incluse la valoarea fără TVA.
  7. Costurile estimate trebuie să țină cont de gradul de implicare a personalului, cât și de gradul de acoperire din alte programe și/sau proiecte, în cazul dacă există.

Costuri eligibile:

  1. Cheltuielile administrative ale proiectului (personalul administrativ: manager de proiect, contabil, asistent de proiect, servicii de telecomunicații, servicii de chirie și serviciile comunale, comisioane bancare etc.)
  2. Cheltuieli pentru furnizori de servicii și bunuri, după necesitate (dezvoltatori IT, experți în domeniul tehnologiilor informaționale etc.)
  3. Cheltuielile pentru achiziționarea produselor software (licențe), abonamente și aplicații necesare pentru dezvoltarea soluțiilor digitale și asigurarea sustenabilității acestora.
  4. Cheltuieli pentru achiziționarea de consumabile și alte materiale necesare implementării proiectului.
  5. Alte cheltuieli, care sunt necesare pentru implementarea eficientă a proiectului, bine argumentate.

Costuri care nu sunt eligibile:

  • Cheltuieli efectuate înainte de semnarea acordului de grant (inclusiv cheltuieli legate de depunerea propunerii de proiect).
  • Amenzi, penalități și pierderi din diferența de curs valutar.
  • Activități, ce au acoperire 100% din alte programe/proiecte.
  • Sponsorizare individuală pentru participarea la ateliere, seminare, conferințe sau burse de studii.
  • Costurile curente ale organizației care nu sunt legate de obiectivele proiectului.
  • Cheltuieli pentru achiziționarea sau producerea de băuturi alcoolice, articole din tutun, muniții, produse de lux și alte bunuri interzise în baza reglementărilor ONU, inclusiv cele legate de organizarea jocurilor de noroc.

VII.  Criterii de evaluare a propunerilor de proiect

Propunerile de proiect vor fi selectate pe baza unei evaluări în conformitate cu criteriile de evaluare prezentate mai jos și atribuirea unui punctaj. Aplicanții, care vor lua cel mai mare scor, vor fi anunțați câștigători.

Fiecare sub-criteriu va fi evaluat cu un punctaj de la 1 la 10, unde 10 va fi punctajul maxim. Fiecărui criteriu i se atribuie o pondere în raport cu punctajul total al evaluării. Fiecărui sub-criteriu i se atribuite o pondere în raport cu punctajul criteriului din care face parte.

Scorul final al propunerii de proiect reprezintă suma punctelor atribuite criteriilor ținând cont de ponderea fiecărui criteriul în scorul final.

Criterii de evaluare a propunerilor de proiecte:

Descrierea criteriului

Pondere

1.  Inovația soluției digitale propuse

20%

1.1.   Originalitate și unicitate:

Evaluarea gradului de inovație și noutate a soluției propuse.

40%

1.2.   Utilizarea tehnologiilor moderne

Evaluarea utilizării tehnologiilor noi și moderne în soluție

35%

1.3.   Evoluția și îmbunătățirile propuse

Evaluarea îmbunătățirilor față de soluțiile existente pe piață

25%

2.  Scalabilitatea soluției digitale

10%

2.1.    Potențialul de extindere în diverse contexte

Evaluarea capacității soluției de a fi aplicată în diferite contexte și regiuni.

50%

2.2.    Adaptabilitatea soluției la diferite regiuni și grupuri

Evaluarea flexibilității soluției de a se adapta la nevoile diverselor grupuri de beneficiari

50%

3.  Sustenabilitatea soluției digitale

15%

3.1.    Existența unui Plan detaliat de menținere și suport

Evaluarea planului pentru menținerea soluției după finalizarea proiectului.

50%

3.2.    Viabilitatea financiară pe termen lung

Evaluarea capacității soluției de a fi susținută financiar de alți donatori pe termen lung și deschiderea aplicantului de a atrage alte fonduri pentru menținerea și dezvoltarea soluției propuse.

30%

3.3.    Implicarea continuă a grupului țintă (utilizatori)

Evaluarea gradului de implicare a utilizatorilor în utilizarea, testarea funcționalității și dezvoltarea soluției.

20%

4.  Fezabilitatea proiectului

10%

4.1.    Existența unui plan tehnic bine gândit

Evaluarea calității și detaliilor planului tehnic al proiectului. Analiza dacă tehnologiile propuse sunt adecvate și disponibile pentru implementare

60%

4.2.    Analiză legală și reglementară

Evaluarea resurselor și expertizei disponibile pentru implementarea proiectului (dacă nu contravine legislației naționale și respectă prevederile reglementărilor cu privire la protecția datelor cu caracter personal)

20%

4.3.    Analiza de risc

Identificarea riscurilor potențiale și evaluarea impactului acestora asupra proiectului. Dezvoltarea planurilor de atenuare a riscurilor pentru a minimiza impactul acestora

20%

5.  Beneficiarii proiectului

10%

5.1.    Claritatea descrierii beneficiarilor

Evaluarea clarității și detaliilor privind beneficiarii soluției

50%

5.2.    Potențialul de impact asupra diverselor grupuri

Evaluarea potențialului soluției de a avea un impact pozitiv asupra diverselor grupuri de beneficiari

50%

6.  Impactul proiectului

10%

6.1.    Rezultate măsurabile și clare

Evaluarea clarității și măsurabilității rezultatelor propuse

50%

6.2.    Numărul potențial de persoane afectate pozitiv

Evaluarea numărului de persoane care vor beneficia de schimbările pozitive aduse de soluție

50%

7.  Monitorizarea proiectului

5%

7.1.    Cadrul de monitorizare și evaluare a impactului

Evaluarea existenței unui cadru clar pentru monitorizarea progresului și evaluarea impactului proiectului

50%

7.2.    Indicatori specifici de monitorizare propuși

Evaluarea existenței indicatorilor propuși pentru monitorizarea proiectului

25%

7.3.    Metoda de colectare a datelor descrisă

Evaluarea metodei de colectare a datelor pentru monitorizarea proiectului

25%

8.  Capacitatea organizațională

20%

8.1.    Angajamentul față de obiectivele principale ale proiectului

Evaluarea angajamentului organizației față de prevenirea discursului instigator la ură și a dezinformării

15%

8.2.    Reputație pozitivă în comunitate

Evaluarea reputației organizației în comunitate și referințele disponibile

10%

8.3.    Transparență în activitate

Evaluarea transparenței organizației în activitățile desfășurate, inclusiv prezența online și publicarea informațiilor

10%

8.4.    Colaborare cu alte organizații și experți IT

Evaluarea capacității de colaborare a organizației cu alte entități și experți.

15%

8.5.    Capacități de administrare a proiectelor

Evaluarea experienței organizației în administrarea proiectelor și competențele echipei

15%

8.6.    Experiență tehnică proprie sau contractată

Evaluarea experienței tehnice a organizației sau a colaboratorilor săi. Evaluarea calificărilor echipei tehnice proprii sau contractate și a experienței acesteia cu tehnologiile propuse

20%

8.7.    Disponibilitatea resurselor

Evaluarea disponibilității resurselor umane și a materialelor/infrastructurii tehnice disponibile pentru implementarea proiectului

15%

TOTAL:

100%

VIII.   Procedura de aplicare

 

Aplicanții vor depune următorul set de acte în una dintre limbile: română, rusă sau engleză:

  1. Formularul de aplicare semnat de reprezentantul Aplicantului conform Anexei 1.
  2. Propunerea de proiect conform Anexei 2.
  3. Bugetul conform Anexei 3.
  4. Copia Certificatului de înregistrare sau a Extrasului eliberat de Agenția Serviciilor Publice.
  5. CV-urile persoanelor (din cadrul ONG și, după caz, celor implicați din exterior) care vor fi antrenate în implementarea proiectului.
  6. Declarația de disponibilitate a persoanelor cheie în implementarea proiectului conform Anexei 4.
  7. Acordul de parteneriat, în cazul consorțiului.

Formularul de aplicare și anexele pot fi obținute accesând site-ul PNUD în Moldova (https://sc.undp.md/viewtenders2/). Aceste documente pot fi obținute și prin transmiterea unei solicitări către Marcel Blanuța la următoarea adresă de e-mail: marcel.blanuta@undp.org.

Dosarul de aplicare la concurs va fi transmis în format electronic prin e-mail la adresa marcel.blanuta@undp.org. Termenul limită de aplicare este 04 octombrie 2024, ora 16:30. Subiectul mesajului ”Digital solution development – Numele organizației aplicante”. Documentele din dosarul de aplicare trebuie sa fie în formatul PDF, cu excepția bugetului care va fi în formatul .xlsx (Excel).

Cererile de aplicare transmise prin orice alte mijloace vor fi respinse. Dosarele incomplete sau cele prezentate după termenul limită stabilit nu vor fi examinate. Cererile transmise prin e-mail nu trebuie să depășească 20 MB. Cererile mai mari de 20 MB vor fi împărțite în mai multe mesaje, iar în subiectul fiecărui mesaj, pe lângă „Digital solution development – Numele organizației aplicante”, trebuie să se indice „partea x din y”. De exemplu, dacă dosarul va fi remis prin intermediul a trei e-mailuri atunci primul mesaj va avea subiectul „Digital solution development – Numele organizației aplicante, 1 of 3”, iar ultimul mesaj „Digital solution development – Numele organizației aplicante, 3 of 3”.

Solicitările de clarificări cu privire la aplicare pot fi remise la adresa de email: marcel.blanuta@undp.org.

IX.   Procedura de selectare

Selectarea se va baza pe principii precum meritul, transparența, egalitatea și utilizarea rațională a fondurilor. Câștigătorii vor fi selectați de către o comisie de evaluare. Evaluarea dosarelor se va face în două etape:

Etapa I: Verificarea eligibilității aplicanților. Această etapă presupune, dar nu se limitează la: Eligibilitatea aplicantului conform criteriilor de eligibilitate menționate anterior, prezentarea completă a dosarului, veridicitatea informației prezentate în dosar. Aplicațiile incomplete, care nu îndeplinesc criteriile de evaluare sau conțin erori vor fi excluse din concurs. La final se va elabora o listă cu organizațiile care trec la etapa a doua, iar cele eliminate vor fi anunțate.

Etapa II: Evaluarea propunerilor de proiect ale organizațiilor care au trecut în etapa II. Evaluarea se va face în corespundere cu criteriile de evaluare menționate supra, acordând punctajul corespunzător. Aplicanții cu cel mai mare punctaj vor fi anunțați câștigători. La final, organizațiile din etapa respectivă vor fi anunțate despre decizia comisiei de evaluare.


********************************************************************************************************************************************************

 

I.     Контекст

Согласно Индексу социальной сплоченности и примирения ООН (SCORE), общая социальная сплоченность в Республике Молдова остается неустойчивой. Ситуация еще больше ухудшилась после вторжения России в Украину в феврале 2022 года. Война в Украине усилила существующие разногласия между различными группами населения Молдовы, причем не только между жителями левого и правого берегов Днестра, но и между группами людей внутри одного сообщества. Политические убеждения населения по обе стороны Днестра порождают все больший поток дезинформации и языка вражды, что еще больше ослабляет хрупкую социальную сплоченность в стране. Этот поток в значительной степени исходит из интернет-среды и искусственно подпитывается дезинформацией.

Беженцы из Украины также стали объектом ненависти и дезинформации. Массовый приток беженцев из Украины оказывает значительное социально-экономическое давление на страну, а их ограниченные возможности интеграции в молдавское общество создают дополнительные препятствия для реализации социальной сплоченности.

На фоне растущей региональной и национальной политической напряженности, разделенных нарративов и растущего объёма риторики, вызывающей ненависть, усилия по укреплению доверия и борьбе с дезинформацией между обеими сторонами Днестра сегодня важны как никогда.

Внедряя проект «Построение устойчивого и инклюзивного мира, укрепление доверия и социальной сплоченности на обоих берегах Днестра», ПРООН Молдова стремится укрепить существующие отношения между сообществами на левом и правом берегах Днестра, а также между отдельными группами общества.

II.     Цель и задача проекта

Проект направлен на усиление мер по борьбе с высказываниями, разделяющими общество, и дезинформацией, что будет способствовать снижению социальной напряженности.

Цель проекта - разработать цифровые решения для борьбы с дезинформацией и языком вражды в онлайн среде.

Эта инициатива направлена на развитие результатов хакатона "Nistru TruthBridge", организованного в рамках проекта "Построение устойчивого и инклюзивного мира, укрепление доверия и социальной сплоченности на обоих берегах Днестра". В ходе хакатона, из 11 команд-участниц, были отобраны 3 инновационные концепции цифровых инструментов, направленных на предотвращение и борьбу с дезинформацией и языком вражды, а также на продвижение проверенного и достоверного контента в онлайн среде.

Таким образом, проект направлен на выявление организаций, которые предложат применимые и устойчивые цифровые решения для борьбы с дезинформацией и языком вражды в онлайн среде.

III.    Oбщие условия проекта

Проект будет реализован путем предоставления 3 грантов на сумму не более 35,000 долларов США каждый. Срок завершения проекта - 31 января 2025 г. Гранты будут предоставлены только неправительственным организациям, зарегистрированным в соответствии с национальным законодательством Республики Молдова. Заявители могут участвовать индивидуально или в консорциуме, состоящем максимум из двух организаций. Заявители должены иметь банковский счет в молдавских леях, предназначенный для данного проекта. Грант будет выплачен в молдавских леях по курсу UNORE на дату перевода. Заявители могут представить предложения по различным цифровым решениям. Ожидаются следующие типы цифровых решений, но не только:

  1. Расширение браузера - расширения браузера, которые помогают пользователям выявлять и проверять потенциально ложную информацию или ненавистный контент во время просмотра веб-страниц.
  2. Веб-платформы для модерации контента на основе искусственного интеллекта - платформы, использующие искусственный интеллект для обнаружения и маркировки языка вражды или ложной информации в социальных сетях в режиме реального времени.
  3. Мобильное приложение для информирования сообщества - мобильные приложения, позволяющие пользователям анонимно сообщать о случаях разжигания ненависти и дезинформации.
  4. Медиа образовательная платформа - предлагаемые образовательные решения могут быть разных типов: образовательные платформы, увлекательные геймифицированные обучающие системы, чат-боты и т. д.
  5. Платформа проверенных / ложных или фейковых новостей - платформы, которые агрегируют новости из проверенных источников, предоставляют инструменты для проверки подлинности новостей или создают платформу для сбора фейковых новостей.
  6. Система проверки новостей на основе блокчейна - система на основе блокчейна для проверки подлинности и происхождения новостных статей и постов в социальных сетях.
  7. Модель и/или набор справочных данных для обнаружения языка ненависти - модель обнаружения языка ненависти и/или наборы справочных данных для обнаружения языка ненависти.

IV.   Критерии приемлемости проекта

Претенденты могут подавать заявки на разработку новых цифровых решений или модернизацию/расширение существующих цифровых решений с помощью новых функциональных возможностей.

К участию в конкурсе будут допущены проектные предложения, отвечающие следующим критериям:

  1. Давать пользователям возможность выявлять и бороться с разжиганием ненависти и дезинформацией в Интернете.
  2. Быть применимыми и устойчивыми после завершения проекта.
  3. Содержать план действий, который должен быть реализован в ходе реализации проекта.
  4. Быть заполненным в соответствии с требованиями, изложенными в Главе VIII "Процедура подачи заявки".

V.     Требования к заявителям

К участию в конкурсе допускаются только кандидаты, отвечающие следующим критериям:

  1. Заявитель должен быть юридическим лицом, зарегистрированным в соответствии с национальным законодательством Республики Молдова.
  2. Заявитель должен быть неправительственной организацией.
  3. A) Заявитель имеет не менее 3 лет опыта работы в одной из следующих областей: СМИ, информирование общественности о правах человека, противодействие дезинформации и языку ненависти, кибербезопасность и информационные технологии.
    ИЛИ
    B) Заявитель имеет в своем портфолио цифровые решения, разработанные самостоятельно или с привлечением третьих лиц.
    ИЛИ
    C) Заявитель обладает институциональным потенциалом для разработки цифровых решений или имеет возможность привлечь третью сторону.
  4. Среди учредителей заявителя нет политически значимых лиц.
  5. Заявитель не был признан ответственным за серьезные финансовые или профессиональные нарушения, подтвержденные доказательствами, признанными ПРООН Молдова.
  6. Заявитель в прошлом выполнял свои контрактные обязательства, вытекающие из предыдущих соглашений с донорскими организациями.

VI.   Бюджет

  1. Проектная заявка должна включать бюджет, выраженный в долларах США, с подробной информацией по каждой статье расходов, в соответствии с Приложением 3.
  2. Смета расходов охватывает весь период реализации проекта, составляющий 4 месяца.
  3. Смета расходов должна быть реалистичной и соответствовать плану действий, описанному в проектном предложении;
  4. Максимальный лимит бюджета 35,000 долларов США.
  5. Бюджет должен быть аргументирован и оптимизирован с точки зрения экономической эффективности.
  6. Все приобретенные товары и услуги будут включены в стоимость без учета НДС.
  7. Сметные расходы должны учитывать степень участия персонала, а также степень охвата других программ и/или проектов, если таковые имеются.

К приемлемым расходам относятся:

  1. Административные расходы по проекту (административный персонал: менеджер проекта, бухгалтер, ассистент проекта, телекоммуникационные услуги, аренда и коммунальные услуги, банковские расходы и т. д.).
  2. Расходы на поставщиков услуг и товаров, необходимых для реализации проекта (ИТ-разработчики, ИТ-эксперты и т. д.)
  3. Расходы на приобретение программных продуктов (лицензий), подписок и приложений, необходимых для развития цифровых решений и их устойчивости.
  4. Расходы на приобретение расходных материалов и других материалов, необходимых для реализации проекта.
  5. Другие расходы, необходимые для эффективной реализации проекта, детально обоснованные.

Неприемлемые расходы:

  • Расходы, понесенные до подписания грантового соглашения (включая расходы, связанные с подачей заявки).
  • Штрафы, пени и убытки от разницы обменного курса.
  • Деятельность, которая финансируется в размере 100% в рамках другой грантовой программы.
  • Индивидуальная спонсорская помощь для участия в мастер-классах, семинарах и конференциях, индивидуальные стипендии.
  • Покрытие текущих расходов организации, за исключением случаев, когда они напрямую связаны с реализацией проекта.
  • Расходы на приобретение или производство алкогольных напитков, табачных изделий, боеприпасов, предметов роскоши и других товаров, запрещенных правилами ООН, в том числе связанных с организацией азартных игр.

VII.  Критерии оценки проектных предложений

Проектные предложения будут отобраны на основе оценки в соответствии с критериями оценки, изложенными ниже. Заявители, набравшие наибольшее количество баллов, будут объявлены победителями.

Каждый подкритерий будет оцениваться в баллах от 1 до 10, где 10 - максимальный балл. Каждому критерию присваивается вес по отношению к общему баллу оценки. Каждому подкритерию присваивается вес в зависимости от оценки критерия, частью которого он является.

Итоговая оценка проектного предложения представляет собой сумму баллов, присвоенных критериям, с учетом веса каждого критерия в итоговой оценке.

Критерии оценки проектных предложений:

Описание критерия

Вес

1.  Инновационность предлагаемого цифрового решения

20%

1.1.   Оригинальность и уникальность

Оценка степени инновационности и новизны предлагаемого решения.

40%

1.2.   Использование современных технологий

Оценка использования новых и современных технологий в решении

35%

1.3.   Предлагаемые улучшения

Оценка улучшений по сравнению с существующими на рынке решениями

25%

2.  Масштабируемость цифрового решения

10%

2.1.    Потенциал для расширения в различных контекстах

Оценка применимости решения в различных контекстах и регионах.

50%

2.2.    Адаптация к различным регионам и группам

Оценка гибкостьи решения для адаптации к потребностям различных групп бенефициаров

50%

3.  Устойчивость цифрового решения

15%

3.1.    Наличие подробного плана технического обслуживания и поддержки

Оценка плана по поддержке решения после завершения проекта.

50%

3.2.    Долгосрочная финансовая устойчивость

Оценка способности решения получить финансовую поддержку от других доноров в долгосрочной перспективе и открытость заявителя для привлечения других средств на поддержание и развитие предлагаемого решения.

30%

3.3.    Возможность участия целевой группы (пользователей)

Оценка степени вовлеченности пользователей в процесс разработки, тестирования работы и функционала решения.

20%

4.  Осуществимость проекта

10%

4.1.    Наличие хорошо продуманного технического плана

Оценка качества и детализации технического плана проекта. Анализ пригодности и доступности предлагаемых технологий для реализации

60%

4.2.    Анализ нормативно-правовой базы

Оценка ресурсов и опыта, имеющихся для реализации проекта (если он не противоречит национальному законодательству и соответствует положениям регламента о защите персональных данных)

20%

4.3.    Анализ рисков

Выявление потенциальные рисков и оценка их влияние на проект. Разработка планов по снижению рисков для минимизации их влияния

20%

5.  Бенефициары проекта

10%

5.1.    Четкое описание бенефициаров

Оцените ясность и детализацию бенефициаров решения

50%

5.2.    Потенциальное воздействие на различные группы населения

Оценка потенциала решения по оказанию положительного воздействия на различные группы бенефициаров

50%

6.  Влияние проекта

10%

6.1.    Четко измеримые результаты

Оценка детализации и измеримости предлагаемых результатов

50%

6.2.    Потенциальное число людей, на которых оказано положительное влияние

Оценка количества людей, на которых предложенное решение окажет положительное влияние

50%

7.  Мониторинг проекта

5%

7.1.    Система мониторинга и оценки воздействия

Оцените наличие четкой системы мониторинга прогресса и оценки воздействия проекта

50%

7.2.    Предлагаемые конкретные показатели мониторинга

Оценка наличия предлагаемых показателей для мониторинга проекта

25%

7.3.    Описан метод сбора данных

Оценка метода сбора данных для мониторинга проекта

25%

8.  Организационный потенциал

20%

8.1.    Приверженность основным целям проекта

Оценка существующих обязательств организации по предотвращению языка вражды и дезинформации

15%

8.2.    Положительная репутация в сообществе

Оцените репутацию организации в обществе и имеющиеся рекомендации

10%

8.3.    Прозрачность

Оценка прозрачности деятельности организации, включая присутствие в Интернете и публикацию информации

10%

8.4.    Работа с другими организациями и экспертами в области ИТ

Оценка способности организации сотрудничать с другими организациями и экспертами.

15%

8.5.    Навыки управления проектами

Оценка опыта организации в управлении проектами и навыков работы в команде

15%

8.6.    Штатная или привлеченная техническая экспертиза

Оценка технического опыта организации или ее работников. Оценка квалификации штатной или нанятой технической команды и ее опыта работы с предлагаемыми технологиями

20%

8.7.    Наличие ресурсов

Оценка наличия человеческих ресурсов и технических средств/инфраструктуры для реализации проекта

15%

TOTAL:

100%

VIII.  Процедура подачи заявки

 

Заявители предоставляют следующий пакет документов на одном из следующих языков: румынском, русском или английском:

  1. Формуляр заявки в соответствии с формой, приведенной в Приложении 1, подписанный представителем заявителя.
  2. Описание проекта, согласно формуляру (Приложение 2).
  3. Бюджет проекта (Приложение 3).
  4. Копия регистрационного свидетельства или Выписка, выданная Агентством публичных услуг.
  5. Резюме лиц (из числа сотрудников НПО и, при необходимости, внешних разработчиков), которые будут участвовать в реализации проекта.
  6. Декларация о доступности ключевых лиц в реализации проекта в соответствии с Приложением 4.

Форма заявки и приложения к ней размещены на сайте ПРООН в Молдове (https://sc.undp.md/viewtenders2/). Эти документы также можно получить, направив запрос на имя Марчела Блануца, по следующему адресу электронной почты: marcel.blanuta@undp.org.

Файл заявки будет отправлен в электронном формате по электронной почте на адрес marcel.blanuta@undp.org. Крайний срок подачи заявок 04 октябрь 2024 г., 16:30. Тема сообщения “Digital solution development – Название организации”. Документы в пакете должны быть в формате PDF, за исключением бюджета, который будет представлен в формате Excel.

Заявки, поданные любым другим способом, будут отклонены. Неполные досье или досье, поданные после установленного срока, рассматриваться не будут. Размер заявки, отправленной по электронной почте, не должен превышать 20 МБ. Заявки размером более 20 МБ будут разбиты на несколько сообщений, и в заголовке каждого сообщения, помимо “Digital solution development – Название организации”, должно быть указано “part x of y”. Например, если досье будет отправлено с помощью трех сообщений, то первое сообщение будет иметь заголовок “Digital solution development part 1 of 3 - Название организации”, а последнее – “Digital solution development part 3 of 3 - Название организации”.

Запросы для разъяснений по заявке можно направлять на адрес электронной почты: marcel.blanuta@undp.org.

IX.   Процедура оценки и отбора

Проекты будут оцениваться комиссией по отбору проектов. Комиссия будет оценивать полученные заявки в два этапа:

Этап I: Проверка на соответствие заявки требованиям конкурса. Этот этап включает в себя, но не ограничивается: (а) проверкой соответствия проекта вышеуказанным критериям; (б) комплектность заявки; (в) достоверность информации, представленной в заявке. Неполные, ошибочные или не отвечающие критериям приемлемости заявки будут исключены из конкурса. В конце данного этапа будет составлен список организаций, прошедших во второй этап, и объявлены те, кто был исключен.

Этап II: Оценка проектных предложений организаций, прошедших во второй этап. Оценка будет проводиться в соответствии с критериями оценки, указанными выше, с присвоением соответствующих баллов. Заявитель, набравший наибольшее количество баллов, будет объявлен победителем. По окончании конкурса организации, прошедшие в этот этап, будут уведомлены о решении оценочной комиссии.

Contacts:
Mr. Marcel Blanuta, e-mail: marcel.blanuta@undp.org

Supporting documents:

01_PBF_DigitalSolutions_EoI_ENG
02_PBF_DigitalSolutions_Guidelines_RO
03_PBF_DigitalSolutions_Guidelines_ENG
04_PBF_DigitalSolutions_Guidelines_RU
05_PBF_DigitalSolutions_Annex_1-ApplicationForm_RO
06_PBF_DigitalSolutions_Annex_1-ApplicationForm_ENG
07_PBF_DigitalSolutions_Annex_1-ApplicationForm_RU
08_PBF_DigitalSolutions_Annex_2_ProjectDescriptionTemplate_RO
09_PBF_DigitalSolutions_Annex_2_ProjectDescriptionTemplate_ENG
10_PBF_DigitalSolutions_Annex_2_ProjectDescriptionTemplate_RU
11_PBF_DigitalSolutions_Annex_3-BudgetTemplate_RO_ENG_RU
12_PBF_DigitalSolutions_Annex_4-DeclarationAvailability_RO
13_PBF_DigitalSolutions_Annex_4-DeclarationAvailability_ENG
14_PBF_DigitalSolutions_Annex_4-DeclarationAvailability_RU